Deskoherní klub Veltrusy

Válka v Říši divů

Ve středu 6. 3. jsme vyzkoušeli novinku Válka v Říši Divů. Hra s tématem Alenky v Říši divů na stole hýří barvami a je podobně ztřeštěná jako její téma. Ústřední herní mechanika bag building, tedy tvoření pytlíku s žetony vyzývá k srovnání s Kvedlali s Kvedlinburku. Ale pozor, hry jsou to velmi odlišné.

Válka v Říši divů se hraje na 3 kola, každé kolo má dvě fáze. Nejprve se účastníte čajového dýchánku a v druhé fázi nastane očekávaná válka. Při čajovém dýchánku jsou kolem stolu připravené karty s různými efekty. Převážně jde o získávání nových žetonů spojenců do vašeho pytlíku a možnost umisťování jednotek do 5 oblastí na herním plánu. Pak už je vám asi jasné, že ve fázi boje se v každé oblasti svede souboj, kdy vytahujete žetony spojenců z Vašeho pytlíku a modlíte se, aby jste nevytáhli žeton šílenství, který vám jednu vaši jednotku vyřadí z boje. Takhle to zní jednoduše. Protože jsem to dost zkrátila. Na 13 stránkách pravidel je toho spousta a my do nich během partie mockrát nahlížely. Ne že by byla hra těžká na nastudování, ale taková ta drobná pravidla a ujištění se minimálně u první partie potřebujete.

Na krabici Války v Říši Divů se dočtete k herní době údaj 25 minut na hráče. My jsme hrály 3 zkušené hráčky 3 hodiny. Ano, jednalo se o první hru. Ale chtěla bych tím demonstrovat, ať nečekáte nějakou lehkou rodinnou hru jako jsou třeba právě Kvedlalové. Potvrdí vám to i věk na krabici 10+ vs 14+. Válka v Říši divů už je v základní krabici pro 5 hráčů. Kvedlali si v 5 zahrajete až s rozšířením. Zatímco Kvedlaly si zahrajete skoro s kýmkoli a pravidla vysvětlíte během chvilky a máte rovnocenné soupeře. Válka v Říši Divů je hráčtější. Je to velký zážitek, svět Alenky vás vtáhne a souboje pohltí. 

Hra vypadá na stole úchvatně a připravte si na ni dost místa, krabice je plná po okraj. Velké 3D figurky hradů, úlomky jako plastové drahokamy, látkové pytlíčky jsou ok, dřevění meeplové zastupují jednotky, obyvatelé říše jsou standee. Aspoň nemusíte malovat figurky. 😉  

Celé 3 hodiny jsme si skvěle užily, napětí v soubojích bylo velké, stejně jako velká dávka náhody, která vás v téhle hře nemine. Válku v Řiši divů bych spíš přirovnala k Legendám Dávnozemě. Alespoň v tom smyslu pro koho je hra určená, co se týče délky hraní, věku hráčů a poměru náhody. 

Komentáře

Napsat komentář

Tagy

Poslední příspěvky

4. výjezdní hraní

Pro veliký úspěch jarního výjezdu jsme udělali podzimní opáčko, na stejném místě – Penzion Fulda, ve stejném počtu: 15 dospělých a 17 dětí, jen v trošku jiném složení. Část lidí už přijela ve čtvrtek, ti si dali v pátek procházku po naučné stezce svaté Barbory. Ač nás na konci zastihl déšť, tak jsme se vrátili s úsměvem na rtech a připraveni zasednout ke stolům a hrát. Vytěžili jsme i wellness v penzionu. V sobotu jsme se vydali na Černou horu

Vílí kruh

Nenechte se zmást na první pohled roztomilou hrou. U méně vyhraných hráčů tato hra zavaří nejednu hlavu. Vašim úkolem je stavět na své mýtince houbovou vesničku, která vám bude přinášet vítězné body. To by nebylo strategicky náročné, kdyby se vaše víla nepohybovala na kruhu po všech houbičkách v takovém počtu, který ukazuje vámi právě umístěná houba na mýtince. Kouzlo velké strategie se schovává v tom, že víla se svými kroky může zastavit na houbách protihráče a ten díky tomu také

WORMS: Desková hra

Asi většina z nás zná hru Worms. A s radostí zavzpomíná na hodiny hraní s přáteli. Ať už doma nebo v hodinách informatiky 😁 Ale jak dopadl převod této legendární hry do deskové podoby? Opravdu stojí za to, nebo se to jen veze na nové vlně, kdy se do deskové podoby převádí čím dál tím více PC her? Kvalita hry je na dobré úrovni, jak v kartách, tak i miniatur. Pravidla jsou poměrně jednoduchá a rychle vám přijdou do krve. 

Sledujte nás