Deskoherní klub Veltrusy

ZOO Vadis

Dostalo se mi té radosti, že jsem se dostal k zbrusu nové hře Zoo Vadis. I když je tato hra reimplementací již existující hry Quo Vadis, byla hra pro mě,(a i já pro ní) “ta první”. Už při vyložení herní desky na stůl mé srdce plesalo. Příjemné barvy a přehledná pole napovídaly, že tentokrát to nebude žádný mozkovar, ale příjemná pohodová rodinná hra, kterou zvládnou i velice příležitostní hráči. Pravidla jsou vlastně velice jednoduchá. Cíl srozumitelný a cesta k němu, takřka doslovně, přímočará.
 

Každý hráč hraje za jeden druh zvířat, jejíchž úkolem je dostat se přes celou zoologickou zahradu, a získat co nejlepší pozici na nejlepší expozici v zoo. Ve svém tahu může hráč přiložit nové zvíře na startovní pozice, pokud je tam místo, nebo posunout jedno své zvíře podél cesty do dalšího výběhu, pokud k tomu získá většinový mandát. Nebo také může přesunout jednu neutrální postavu, a to buď páva, nebo ošetřovatele. Pokud jste někdy hráli Takenoko, tak se vám může stát, že budete ošetřovatele nazývat zahradníkem. Jistou paralelu jsem tady cítil.

Nejdůležitější herní mechanikou tady ale zůstává vyjednání si většinové podpory ve výběhu, umožňující přesun jednoho vašeho zvířete do dalšího výběhu směrem k nejlepší expozici v zoo.

V první hře se mi zase tak dobře nevedlo, ostýchal jsem se vyjednávat, a zkusil si zajistit většinovou podporu ve výběhu svépomoci. Tato strategie je z povahy této hry odsouzena k záhubě, a proto se mi v první hře nepovedlo ani jen dostat alespoň jedno své zvíře do vysněné expozice.

Ve druhé hře jsem se poučil ze svých předchozích chyb, a strategicky rozmístil své nosorožce do více startovacích pozic s nerozhodnou dominancí. Pak už mi jen stačilo vyslechnout si nabídky úplat a službiček za svou podporu pro získání většinového hlasu. Taková strategie sama o sobě vítězství nepřinese, proto jsem byl obzvláště rád, že se mým spoluhráčům nepříčilo zcela otevřené a hlasité probírání možností, různých variant i jejich dopadu na průběh a možné závěry hry. Povedlo se mi díky tomu vyjednat asi nejlepší možnost pro své nosorožce, ve formě spolčení se s tygry, za účelem společného dosažení vysněné expozice. O vítězi pak rozhoduje počet žetonů vavřínových věnců, tedy vítězných bodů, posbíraných cestou. Byla jen velká shoda okolností, že jsem jim byl já, protože se mi cestou “připletl pod nohy” i žeton s hodnotou pěti vítězných bodů. Trochu podezřívám své spoluhráče, že mě nechali vyhrát, aby nemuseli psát závěrečnou recenzi ke hře.  Já jsem se toho úkolu ale rád ujal, protože tato hra je velice dobrá. I když bych jí asi z povahy věci nemohl s čistým srdcem doporučit někde, ke nejsou vztahy naprosto křišťálově čisté. Díky taktice vyjednávání, a následnému neplnění slibů, by snadno mohla překonat hranici příjemného přátelského hraní, a skončit hádkou nad již existujícími problémy.

Tonda

Komentáře

Napsat komentář

Tagy

Poslední příspěvky

4. výjezdní hraní

Pro veliký úspěch jarního výjezdu jsme udělali podzimní opáčko, na stejném místě – Penzion Fulda, ve stejném počtu: 15 dospělých a 17 dětí, jen v trošku jiném složení. Část lidí už přijela ve čtvrtek, ti si dali v pátek procházku po naučné stezce svaté Barbory. Ač nás na konci zastihl déšť, tak jsme se vrátili s úsměvem na rtech a připraveni zasednout ke stolům a hrát. Vytěžili jsme i wellness v penzionu. V sobotu jsme se vydali na Černou horu

Vílí kruh

Nenechte se zmást na první pohled roztomilou hrou. U méně vyhraných hráčů tato hra zavaří nejednu hlavu. Vašim úkolem je stavět na své mýtince houbovou vesničku, která vám bude přinášet vítězné body. To by nebylo strategicky náročné, kdyby se vaše víla nepohybovala na kruhu po všech houbičkách v takovém počtu, který ukazuje vámi právě umístěná houba na mýtince. Kouzlo velké strategie se schovává v tom, že víla se svými kroky může zastavit na houbách protihráče a ten díky tomu také

WORMS: Desková hra

Asi většina z nás zná hru Worms. A s radostí zavzpomíná na hodiny hraní s přáteli. Ať už doma nebo v hodinách informatiky 😁 Ale jak dopadl převod této legendární hry do deskové podoby? Opravdu stojí za to, nebo se to jen veze na nové vlně, kdy se do deskové podoby převádí čím dál tím více PC her? Kvalita hry je na dobré úrovni, jak v kartách, tak i miniatur. Pravidla jsou poměrně jednoduchá a rychle vám přijdou do krve. 

Sledujte nás