Deskoherní klub Veltrusy

Obleva

Desková hra Obleva od Mindoku

Obleva: Deskoreport středa 17. leda

Pět tisíc let jsme přežívali v podzemí. Teď konečně nastala Obleva, a my můžeme vylézt na povrch prozkoumávat, zalidňovat, stavět a vyvíjet technologie. Ale války nechceme. 

Když se Obleva objevila na trhu, měla jsem z recenzí pocit, že se moc nepotkává téma a mechaniky. To u hraní nemám ráda. A popravdě se mi moc nelíbil vizuál. Nakonec mě ale přesvědčila jedna zahraniční recenze, která si moc chválila kombinační možnosti, a hru jsem na vánoční wishlist přidala. A ještěže tak. 

Každý hráč má svůj kmen Podzemšťanů, který má specifické schopnosti. Nepřijdou mi moc vyvážené, ale zase přidávají každé hře něco jiného. Pomocí pohybu se osidluje povrch, staví se budovy. Ty jsou důležité hodně, jelikož umožňují vyvíjet nové technologie. Nové technologie pak dodávají nové stroje, které následně dodávají další zdroje na stavění nebo prozkoumávání terénu. Systém zásuvných modulů a slotů na karty obyvatel funguje krásně, kdy tato mechanika dokáže při správné kombinaci karet obyvatel a modulů nabídnout hodně zdrojů, ale také umí být hodně restriktivní v opačném případě. Hibernace se taky povedla, kdy obyvatelé, kteří jsou již vyčerpaní stavěním a prozkoumáváním, jdou oddychovat, a nahradit je můžou čerstvě odpočati kolegové. Samozřejmě načasování hibernace může mít velké následky. Ať už pozitivní, nebo negativní. 

Také nekonfliktnost area controlu a spuštění konce hry sedí s celkovou témou hry. Pokud potkáme obyvatele jiných kmenů, zkusíme si předat dovednosti a no…namíchat DNA. Žádné boje. Po nalezení posledního artefaktu z doby Pozemšťanů se hra ukončuje.  

Dle mě jedna z nejzajímavějších her minulého roku. Moc se těším na kampaň a odemčení dalších klanů. Koupila jsem si insert a již se dívám po rozšíření. Doufám, že se @Mindok chystá Call of the Abyss lokalizovat. 

A.

Komentáře

Napsat komentář

Tagy

Poslední příspěvky

4. výjezdní hraní

Pro veliký úspěch jarního výjezdu jsme udělali podzimní opáčko, na stejném místě – Penzion Fulda, ve stejném počtu: 15 dospělých a 17 dětí, jen v trošku jiném složení. Část lidí už přijela ve čtvrtek, ti si dali v pátek procházku po naučné stezce svaté Barbory. Ač nás na konci zastihl déšť, tak jsme se vrátili s úsměvem na rtech a připraveni zasednout ke stolům a hrát. Vytěžili jsme i wellness v penzionu. V sobotu jsme se vydali na Černou horu

Vílí kruh

Nenechte se zmást na první pohled roztomilou hrou. U méně vyhraných hráčů tato hra zavaří nejednu hlavu. Vašim úkolem je stavět na své mýtince houbovou vesničku, která vám bude přinášet vítězné body. To by nebylo strategicky náročné, kdyby se vaše víla nepohybovala na kruhu po všech houbičkách v takovém počtu, který ukazuje vámi právě umístěná houba na mýtince. Kouzlo velké strategie se schovává v tom, že víla se svými kroky může zastavit na houbách protihráče a ten díky tomu také

WORMS: Desková hra

Asi většina z nás zná hru Worms. A s radostí zavzpomíná na hodiny hraní s přáteli. Ať už doma nebo v hodinách informatiky 😁 Ale jak dopadl převod této legendární hry do deskové podoby? Opravdu stojí za to, nebo se to jen veze na nové vlně, kdy se do deskové podoby převádí čím dál tím více PC her? Kvalita hry je na dobré úrovni, jak v kartách, tak i miniatur. Pravidla jsou poměrně jednoduchá a rychle vám přijdou do krve. 

Sledujte nás