Deskoherní klub Veltrusy

El Grande

Ve středu 10. ledna 2024 jsme si v klubu zahráli El Grande. Tato již lety prověřená hra (na BGG se drží v TOP 100) dostala nový kabátek a poprvé také vyšla česky (Mindok).

Hra se odehrává ve středověkém Španělsku, kde se hráči snaží získat moc na jednotlivých územích Španělska. K tomu používají své chrabré caballeros, kteří obsazují jednotlivé oblasti. Na svém území však také chtějí mít svého granda, případně krále, kteří přináší nějaké ty vítězné body navíc.

Hlavní mechanikou hry je Area control. Hra má jednoduchá pravidla, ale správně ji zahrát už tak jednoduché není. Nejdříve je potřeba takticky zvolit kartu určující pořadí tahů hráčů. Ten s nejvyšším číslem si totiž vybírá jako první akční kartu, která určuje jeho možnosti na herním plánu. Na druhou stranu však přidává méně caballeros se kterými můžete vůbec hrát a dává nevýhodu, že ostatní hrají až po vás, takže vám mohou snadno překazit zamýšlený cíl. Neustále je totiž potřeba dobře odhadovat co by mohli chtít zahrát vaši soupeři, abyste z celé situace dokázali vytěžit co nejvíce (vyvolává občas lehkou analýzu paralýzu).

Při hře jsme se pěkně pobavili. Při prvních kolech se všichni nasáčkovali do Toleda, nejbohatšího regionu přinášející nejvíc vítězných bodů. To se však nelíbilo jeho původnímu držiteli a jednou zákeřnou akční kartou snížil jeho bodové ohodnocení na minimum. To způsobilo to, že se zase všichni z tohoto regionu snažili utéct někam jinam. To se ale vůbec nedařilo, protože soupeři tento ústup blokovali, případně je tam zase posouvali zpět. Prokleté Toledo.

Hra El Grande je velmi strategická. Vyžaduje od hráčů schopnost předvídat kroky ostatních hráčů a správně reagovat na vzniklé situace. Je to skvělá hra pro hráče milující interakci s ostatními. Hráli jsme v plném počtu pěti hráčů a můžeme jenom doporučit.
Eva

Komentáře

Napsat komentář

Tagy

Poslední příspěvky

4. výjezdní hraní

Pro veliký úspěch jarního výjezdu jsme udělali podzimní opáčko, na stejném místě – Penzion Fulda, ve stejném počtu: 15 dospělých a 17 dětí, jen v trošku jiném složení. Část lidí už přijela ve čtvrtek, ti si dali v pátek procházku po naučné stezce svaté Barbory. Ač nás na konci zastihl déšť, tak jsme se vrátili s úsměvem na rtech a připraveni zasednout ke stolům a hrát. Vytěžili jsme i wellness v penzionu. V sobotu jsme se vydali na Černou horu

Vílí kruh

Nenechte se zmást na první pohled roztomilou hrou. U méně vyhraných hráčů tato hra zavaří nejednu hlavu. Vašim úkolem je stavět na své mýtince houbovou vesničku, která vám bude přinášet vítězné body. To by nebylo strategicky náročné, kdyby se vaše víla nepohybovala na kruhu po všech houbičkách v takovém počtu, který ukazuje vámi právě umístěná houba na mýtince. Kouzlo velké strategie se schovává v tom, že víla se svými kroky může zastavit na houbách protihráče a ten díky tomu také

WORMS: Desková hra

Asi většina z nás zná hru Worms. A s radostí zavzpomíná na hodiny hraní s přáteli. Ať už doma nebo v hodinách informatiky 😁 Ale jak dopadl převod této legendární hry do deskové podoby? Opravdu stojí za to, nebo se to jen veze na nové vlně, kdy se do deskové podoby převádí čím dál tím více PC her? Kvalita hry je na dobré úrovni, jak v kartách, tak i miniatur. Pravidla jsou poměrně jednoduchá a rychle vám přijdou do krve. 

Sledujte nás