Deskoherní klub Veltrusy

Civka

Report z 10.11.2023: Sid Meier’s Civilization

Na Civku jsem se moc těšil, protože to byla jedna z PC her mého dětství. Také si vzpomínám, že jsem ji před asi deseti lety hrál u kamaráda Ramsese (zdravím tě, jestli to čteš). Desková verze Civilizace si od svého předchůdce převzala skoro všechny aspekty. Objevujete mapu, zakládáte města, stavíte budovy, vynalézáte a rozvíjíte kulturu a samozřejmě válčíte s ostatními hráči.

I přesto, že se hra zdá plná možností, ve skutečnosti to tak není. Kvůli malému počtu žetonů každého druhu budov jste rychle omezeni tím, že pokud už danou technologii vyzkoumal váš protihráč, skoro na vás nic nezbyde. Proto jste v rámci efektivity nuceni často jít směrem, který na vás zbyl. Také vylosovaný startovní národ vás velmi tlačí do určité strategie.

Co je na hře mnohem horší, je soubojový systém, ve kterém je obránce tak extrémně silný, že útočník skoro nemá šanci vyhrát. V naší hře vyrazila Eva už záhy za kulturním vítězstvím a já se ji snažil držet v zádech, ale ke konci mě dost setřásla. Mým hlavním cílem, stejně jako Oskarovým, bylo vědecké vítězství. I tady mě ale Eva šikovně podrazila nohy dobře mířenou sabotáží a tak mi nezbylo, než se zachovat jako barbar a zaútočit.

Protože jsme s Oskarem měli trochu rozdílné strategie, on stavěl vědu zeširoka, já ji spíše hnal dopředu, měl jsem výhodu v kvalitě vojenských jednotek. Když mě zákeřně přepadl, i přes početní přesilu hrozivě prohrál. Pak už byla Eva téměř ve finále, takže jsem musel přesunout veškeré jednotky na její frontu a po několika bitvách zničit její hlavní město a tím docílit vojenského vítězství hry.

Hra mě bavila, ale bylo to spíše díky spoluhráčům, než samotné kvalitě hry. Asi si ji už znova zahrát nechci. Hodnocení: 6/10.

Autor textu: Jindra

Komentáře

Napsat komentář

Tagy

Poslední příspěvky

4. výjezdní hraní

Pro veliký úspěch jarního výjezdu jsme udělali podzimní opáčko, na stejném místě – Penzion Fulda, ve stejném počtu: 15 dospělých a 17 dětí, jen v trošku jiném složení. Část lidí už přijela ve čtvrtek, ti si dali v pátek procházku po naučné stezce svaté Barbory. Ač nás na konci zastihl déšť, tak jsme se vrátili s úsměvem na rtech a připraveni zasednout ke stolům a hrát. Vytěžili jsme i wellness v penzionu. V sobotu jsme se vydali na Černou horu

Vílí kruh

Nenechte se zmást na první pohled roztomilou hrou. U méně vyhraných hráčů tato hra zavaří nejednu hlavu. Vašim úkolem je stavět na své mýtince houbovou vesničku, která vám bude přinášet vítězné body. To by nebylo strategicky náročné, kdyby se vaše víla nepohybovala na kruhu po všech houbičkách v takovém počtu, který ukazuje vámi právě umístěná houba na mýtince. Kouzlo velké strategie se schovává v tom, že víla se svými kroky může zastavit na houbách protihráče a ten díky tomu také

WORMS: Desková hra

Asi většina z nás zná hru Worms. A s radostí zavzpomíná na hodiny hraní s přáteli. Ať už doma nebo v hodinách informatiky 😁 Ale jak dopadl převod této legendární hry do deskové podoby? Opravdu stojí za to, nebo se to jen veze na nové vlně, kdy se do deskové podoby převádí čím dál tím více PC her? Kvalita hry je na dobré úrovni, jak v kartách, tak i miniatur. Pravidla jsou poměrně jednoduchá a rychle vám přijdou do krve. 

Sledujte nás